onsdag 28. april 2010

I samme situasjon

I Svendsgarden (gården jeg kommer fra og nå jobber på) er det mye fødselsprat for tiden. Og det er kanskje ikke så rart? I januar fikk de 6 boarder collie-valper som krevde mye kos og stell den første tida. Nå er fire solgt, en skal de ha selv, og en er fortsatt til salgs. Interessert, forresten?

I begynnelsen av april startet lamminga. Med 250 sauer, som tilsammen får ca 500 lam, går det mye i fødsler, levende lam og døde lam, flaskemating, rundballfóring, flytting av dyr, adoptering, veiing, merking osv, osv. Det blir også endel bilkjøring, for det er sauer i to fjøs, med en liten kilometers avstand. Jeg og Jan-Eivind har nå fått hovedansvaret for det minste fjøset, med ca 50 sauer. Det blir litt mer utfordrende å følge med på ting selv og ta egne avgjørelser, mot å hele tiden ha pappa i nærheten. Men også litt skummelt. For et par timer siden var det fødsel på gang, trillingfødsel. Jeg skjønte at det ikke var helt som det skulle, for det var ikke klauver eller hodet som kom først, men et eller annet med krullete ull på. Det er ikke normalt. Trodde først det var bakenden, og prøvde å presse det inn igjen for å finne bakføttene, men det er ikke lett når mora presser ut samtidig... Etter litt prøving, måtte jeg tilkalle den eminente fødselshjelpen, for å være på den sikre siden. Det viste seg at alle tre lammene lå i feil stilling, og til og med pappa slet litt med å finne ut hvilke kroppsdeler som hørte til hvilket lam, og få vridd lammene i riktig posisjon. Men vi fikk ut alle tre, velskapte og friske. Jeg bare undres litt over hvordan det går med moren etter denne harde fødselen...

Så hundene, sauene og jeg er litt i samme situasjon dette året. Men jeg må si jeg er glad jeg er menneske, og ikke dyr. Moren til valpene ble avlivet etter at de var solgt, det var ikke bruk for henne mer. Og de stakkars sauemødrene kan ikke ha det helt enkelt de heller. Noen blir fratatt lammene sine fordi de ikke har nok melk eller av diverse andre grunner. Noen blir helt sikkert litt skadet innvendig etter harde fødsler. Noen blir så syke at de ikke spiser. Noen godtar ikke lammene sine og stanger dem. Noen får brokk og andre kroppslige problemer.

Vi håper på og tror (vet) at en menneskefødsel foregår noe annerledes enn dyrenes. Og takk og lov for det. Men å unngå diverse problemer er vel å håpe på litt for mye kanskje. Ingen blir vel den samme lenger, hverken i kropp eller sinn, etter at man har født et barn?!?

3 kommentarer:

elise sa...

Bra innlegg siri! Sjønner at du ser litt anneledes på sånne helt naturlige ting når du er i samme situasjon... Men det vil jo helst gå bra!

Dere er skikkelig flinke som bidrar så mye på gården. Må være lærerikt å godt å få ansvaret for det ene fjøset. Kanskje litt skummelt også? men da er det vel fint å ha folket ikke så altfor langt unna:)

Håper at alt er bra med dere! Tenker mye på det store vidundelige som driver å godgjør seg;) hihi! Klem

Jan-Eivind sa...

Siri sa...!

Hei Elise!!!
Takk for oppmuntring - jeg velger også å tro at det helst går bra :)

Om vi er så flinke, det vet jeg ikke... Det er jo tross alt jobben min, og jeg får lønn! Men lærer i hvertfall veeeldig mye av å ha hovedansvaret - ser ting på en annen måte og ser mer egentlig. Men er glad pappa er tilgjengelig, ringer han sikkert 10-15 ganger pr dag...

Alt er bra med oss ja, men jeg kjenner jeg begynner å bli ganske sliten nå. Det tærer på kreftene å jobbe så mye, og ikke få sove ut skikkelig om natta. Men jeg prøver å tenke sånn at om et par måneder er det slutt på jobbing for et år framover!!! (Ok, vet at det er litt jobb med en baby, men det blir noe annet tror jeg).

Oi, det ble visst nesten et lite innlegg dette, det var ikke meningen da... MEN, Elise, vi har ikke snakket sammen på VELDIG LENGE!!! Jeg ringer en dag og stiller alle de spørsmålene jeg lurer på, i stedet for å gjøre det her ;) !!!

Anonym sa...

d æ så bra at dåkk hjælpe'n pappa i fjøsa! :) mamma sa du dji-i (J-E) æ så flenk t å hjelp t! at du æ ivrig! d æ bra, ferr d æ jo så kosle! (:
Tippe, håpe å tru at en menneskefødsel æ litt ansles e å..! vi litj at jordmora ska gråvvå inni me hvertfall... Gud ha skapt åss fantastisk og heldivis ferr d så sjer d på litt anna vis ænj ei lamming gjær, sjøl om d æ fostervatn, blod, morkaku, slim å my rart som æ inn i bilde! ;) klæm frå toril! (: