onsdag 27. april 2011

Tur til Israel - del 2

For å fortsette der vi slapp: I tillegg til at Signe og jeg ble dårlig på turen var det kanskje Siri som merket kvalmen mest da vi kom til Jerusalem. Heldigvis sjekket vi inn på et jødisk hotell av svært god standard, "Grand Court Hotel" som herved kan anbefales hvis en skal ta turen til den hellige byen. Hotellet var tilrettelagt for religiøse jøder, og det innebar en egen sabbatsheis som stoppet i hver etasje så en slapp å trykke på knappen. Siden jødene feiret Pesach, "de usyrede brøds høytid", mens vi var i Israel, var det ikke mulig å kjøpe vanlig brød i butikkene. Til frokost spiste vi derfor noe som minnet om flatbrød. Frokosten på hotellet var kosher, og ifølge jødiske matlover kan ikke melk og kjøtt blandes i samme måltid. Frokosten besto derfor av en rekke melkeprodukter, omeletter og frukt, og var ganske innbydende.


Foto: Gamlebyen i Jerusalem, slik den sees fra Oljeberget.

Selv om vi likte maten godt, var ikke Signe like happy med usyret brød. Vi oppdaget imidlertid et arabisk bakeri, hvor de hadde ferske pitabrød. Da lyste Signe opp. Det eneste problemet var at vakten utenfor hotellet vårt hadde fått beskjed av en rabbi om ikke å slippe inn vanlig brød på hotellet. Etter å ha spist opp halvparten av de ferske pitabrødene, syntes vakten at vi kunne få med oss brødene inn allikevel, bare han ikke så det.

Vi fikk med oss mye på dagene vi var i sør-Israel. Vi badet i Dødehavet, besøkte Masada, Oljeberget, Klagemuren, og gamlebyen i Jerusalem. Et av besøkene som gjorde sterkest inntrykk, var Yad Vashem, Holocaustmuseet. Her fikk vi oppleve hele historien om igjen, fra Hitler vant popularitet i Tyskland, til han kom fram til "The final solution": å utrydde alle jødene i verden. Etter at nazistene regnet ut at det var 11 millioner jøder i verden, startet jobben med å rense folkeslagene. Omkring 6 millioner jøder ble drept før krigen var over. Dette var bakteppet da Israel ble opprettet i 1948.


Foto: Utsikt fra Masada med Dødehavet i bakgrunnen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spennende å høre litt av det dere har opplevd! Gleder meg til å prate med dere og se bilder fra turen!! Klem fra Toril :)

Bjørnar sa...

Kjekt dere fikk med dere masada og Dødehavet! Anbefaler forresten dassen på "New palm beach" avd. Jerusalem!